Alle foto's en beelden © 2000 - 2024 Dick Bos. Alle rechten voorbehouden.
De nieuwste foto's staan in speciale albums dat je kunt kiezen met de knoppen hierboven. | |
Andere opzet album met nieuwste foto's. Tijdens de vele (Friese) uitstapjes worden er veel foto's gemaakt. Daarom is er nu een album met "Recente foto's", die gaandeweg worden ververst; deze blijven een aantal maanden in dat album. Ze worden uiteraard ook opgenomen in albums als 'Vogeltochten' en 'Natuur Nederland'. |
|
9 sept 2024 | Nog steeds mooi weer en dus volop gelegenheid voor mooie wandelingen. Het aantal vogels viel nogal tegen, maar het broedseizoen is voorbij en veel zomergasten zijn al weer terug naar de overwinteringsgebieden. Wel weer boomkikkers gezien en insecten, vooral libelles deze keer, zowel in Fochteloërveen als in Appelscha. En die libelles zijn vaak zo mooi dat ze een plek als foto van de maand verdienen! Kijk via deze link of gebruik de linker knop boven. Vergeet daarna niet in het album het computersymbool te klikken! Bovendien is dat een dubbele foto, dus klik op de grote foto en… |
Bovendien ben ik druk doende al die nieuwe foto's in de verschillende albums te verwerken, zoals in 'Natuur in Nederland', 'Insecten' en 'Roofvogels'. | |
9 aug 2024 | Veel nieuwe foto's bijgeplaatst. Dankzij het goede weer hebben we veel tijd in de natuur doorgebracht en heel veel gezien. En niet alleen vogels maar ook allerlei insecten (vlinders!), fraaie bloeiende planten, een aantal (boom)kikkers en een ringslang. Begin maar met boomkikkers kijken in Fochteloërveen via deze link of gebruik de linker knop boven voor fraaie vogels. |
7 juli 2024 | Lees dit goed svp!. De hosting service voor deze site heeft stilzwijgend een wijziging in de html-'regels' aangebracht. Het bleek niet langer mogelijk fotobestanden te gebruiken waar een '+'-teken in de naam zit. Dat wordt niet meer herkend als deel van de bestandsnaam en daardoor worden deze foto's niet meer getoond waar dat uiteraard wel de bedoeling is. Ik heb dat weer in orde gemaakt, maar moest daarvoor wel van een paar honderd foto's de naam aanpassen. Ook de xml-bestanden waarin de album pagina's worden 'beschreven' zijn daarop aangepast. Alles werkt weer naar behoren. Maar mocht in het overzicht met de thumbnails en/of op de plaatst waar de foto behoort te staan een punt (witte pixel) verschijnen, dan moet de cache van de browser worden geleegd. Daarna zou alles naar behoren moeten werken. Excuses voor het ongemak! |
Natuurfoto's per categorie:
Albums per gebied of reis Zuid Afrika Specials
Fotoalbums met vogels bekijken
Bekijk albums vol vogelfoto's op www.bosfoto.nl.
Bekijk de mooiste
Click op deze knop en u kunt een selectie van de mooiste vogelfoto's bekijken op bosfoto.nl.
Dit zijn de betere foto's, kwalitatief goed genoeg om eventueel af te drukken op minimaal A4 formaat (click links op 'Winkel' voor instructies).
Bekijk alle foto's
Via deze button kiest u alle vogelalbums, want u wilt zo veel mogelijk foto's van soorten zien.
Er zitten dan ook foto's bij die (foto)technisch van een wat mindere kwaliteit kunnen zijn. Deze zijn meer bedoeld als soortfoto.
Foto zoeken van een bepaalde soort
Zoek tussen de vele foto's op www.bosfoto.nl
Zoek in albums
Click deze button en zoek foto's van specifieke vogelsoorten in drie fotoalbums: heel de wereld, Zuid Afrika of Europa.
Selecteer in het overzicht een bepaalde regio (linker kolom) en bekijk daarna rechts de beschikbare foto's van de verschillende soorten.
Zoek in lijst
Via deze button zoekt u middels een filter in een lijst met tot wel bijna 1500 foto's van meer dan 550 vogelsoorten
Door de naam van de gezochte soort in te typen wordt de initieel lange lijst snel korter en kan de die soort eenvoudig worden gevonden (mits beschikbaar).
'Cape Floral Kingdom'
Blader door het album
Click deze button en bekijk het album op een alternatieve manier om snel een bepaalde familie of soort te vinden.
De indeling is per familie en/of geslacht. De soorten worden per bladzijde weergegeven, alfabetisch gesorteerd op de latijnse naam.
De natuur is prachtig! Zoals u in mijn biografie kunt lezen ben ik van kinds af een enorme natuurliefhebber en al zolang ik fotografeer leg ik hoofdzakelijk die natuur vast voor mijn eigen herbeleving en genot. Maar ik heb gemerkt dat ook anderen van mijn foto's kunnen genieten. Daarom wil ik ze via deze site toegankelijk maken voor iedereen.
Impact van de mens op de natuur De natuur is heel kwetsbaar en de mens heeft er grote invloed op. Niet alleen de opwarming van de aarde is een 'hot' item, wat te vinden van die plastic soep in de oceanen? En wat te denken van stropen? Als je op deze site een button met een neushoorn ziet click er dan op, dat geeft de laatste stand van zaken betreffende stroperij van dat fantastische dier. En nog zo'n voorbeeld: dagelijks verdwijnen enorme oppervlaktes aan oerbossen, vaak illegaal, inclusief alles wat er in leeft!
Al deze vreselijke voorbeelden -en er zijn er veel meer- moeten de excessieve honger naar geld stillen van egoistische 'ignorant pigs'. Natuurlijk zijn er veel arme mensen voor wie dit niet meer is dan relatief goedbetaald werk en de enige manier van overleven. Zij worden gemanipuleerd en moeten het vuile werk opknappen voor de hongerige geldwolven. Neushoorns worden gestroopt voor GROOT geld, en olifanten, tijgers, …, oerwouden worden gekapt, de lijst is veel te lang… Ga maar eens naar de site van het Wereld Natuur Fonds en bekijk alleen al de lijst met bedreigde dieren. En als je daar toch bent, kijk dan s.v.p. ook op de webpagina waar steun wordt gevraagd.
Ik heb wat voorbeelden en de gevolgen van deze destructie met eigen ogen gezien en het is hartverscheurend.
Bijdrage aan bewustwording? Welnu, ik heb de (ijdele?) hoop dat als we de schoonheid van de natuur maar vaak genoeg zien, het wellicht ons en 'anderen' tot nadenken zet. Ik wens en hoop dat de foto's op deze site daar een bijdrage aan levert.
'Foto' vs. 'Beeld'. Ik spreek meestal over een 'foto' maar ook wel eens over een 'beeld'. Soms moet ik namenlijk een aantal opnames maken om het beeld dat ik zie, fotografisch vast te leggen. Met die opnames kan ik vervolgens digitaal het beeld creëren dat ik heb gezien. Het resultaat is dan strikt genomen geen foto als zodanig, maar wel degelijk het beeld dat ik heb willen vastgeleggen. Een goed voorbeeld zijn de panorama's die worden opgebouwd uit meerdere opnames.
Hoe worden die panorama's gemaakt? Als het even kan wordt de camera op een statief geplaatst en met de waterpas horizontaal gezet. De belichting van de camera zet ik op 'M', manueel, zodat de belichting van de benodigde opnames egaal is. Vervolgens maak ik de benodigde foto's, waarbij ik voor een overlap van ongeveer 1/3 zorg. Thuis combineer ik deze met een fotobewerkingsprogramma tot één panorama ('stitchen').
Extra albums voor flora en vogels. Via de knop [Flora en vogels]
kunnen diverse albums op een alternatieve manier worden bekeken. De kwaliteit van de foto's in het album met alle vogelfoto's voldoet niet altijd aan mijn kwaliteitseisen. Soms zijn ze bijvoorbeeld niet scherp genoeg of ze zijn sterk ingezoomd en bevatten daardoor weinig pixels. Weer andere zijn gewoon niet mooi genoeg, niet fotogeniek. Ik heb ze echter toch op de site gezet omdat ik weet dat ik vogelliefhebbers er een plezier mee kan doen. Bovendien heb ik daar een aantal zoekpagina's staan om snel foto's van een bepaalde soort te zoeken. [nieuw] Ook het album 'Cape Floral Kingdom' kan via deze knop op een alternatieve manier worden doorgebladerd.
Kleurenschema van bosfoto.nl. Onze ogen zijn heel gevoelig voor licht en kleur. Ze passen zich zeer snel aan en een kleurrijke achtergrond leidt dan af. Om de kleuren van foto's niet te beïnvloeden worden ze daarom het best gepresenteerd tegen een achtergrond van neutrale tinten, ergo grijstinten of zwart.
Focus bracketing maakt het mogelijk de scherptediepte te vergroten door een serie foto's samen te voegen. Dat is zeer bruikbare techniek in close-up fotografie, overigens niet uitsluitend daar.
Het maken van de foto's. In de PEN-F zijn twee instellingen mogelijk voor focus bracketing: het aantal opnames en de mate waarin het scherpstelpunt telkens verschuift. Met meer foto's is meer scherptediepte mogelijk. Net zo belangrijk is de mate van verschuiven en met een kleiner waarde voor de shift verschuift het brandpunt in kleinere stapjes. Uiteraard is daar een samenhang met het ingestelde diafragma; met een kleiner diafragma (groter f-getal) kunnen de stappen groter worden. Daar zijn geen exacte regels voor en dus moeten er veel testopnames gemaakt worden om te kijken wat het effect is.
Uiteraard moeten de opnames op een statief worden gemaakt. Het is aan te raden de belichting op 'M' te zetten voor consistentie.
Het maken van de beelden. De foto's worden vervolgens op de computer gezet en daar samengevoegd tot één beeld. Daar is gespecialiseerde software voor zoals Zerene Stacker, maar Photoshop kan het ook en doet het prima. Je hebt uiteraard een krachtige rekenaar nodig met veel intern geheugen (en die had ik eind vorig jaar 'toevallig' gebouwd). Tot nu toe zijn maximaal 20 opnames samengevoegd en vallen de wachttijden erg mee.
De eerste resultaten zijn indrukwekkend. Er staan imiddels wat beelden op de site met uitleg en de mogelijkheid dat beeld te vergelijken met hetzelfde beeld zonder bracketing.
Het is al wel duidelijk dat hoe dichter je op het onderwerp kruipt, des te meer opnames nodig zijn om het helemaal scherp te maken. Bekijk deze foto's in het album nieuwste foto's.
Algemeen. Alle foto's zijn georganizeerd in albums met meerdere pagina's. Via de knoppen in het blok kan op verschillende manieren een album worden gekozen dat dan wordt geopend in een apart venster. Via de knoppen onder is allerlei algemene informatie te vinden.
Kies [Flora en vogels]
om de vele vogelfoto's te bekijken en zelfs foto's van specifieke soorten te zoeken. Daar staat onder ander een optie om alle beschikbare vogelalbums te bekijken, ook die met foto's van een wat mindere kwaliteit. [nieuw] Ook het album 'Cape Floral Kingdom' kan via deze knop op een alternatieve manier worden doorgebladerd.
De weg vinden in albums. De linkerzijde van elke pagina is de selectie zone. Pagina's worden gekozen via een pull-down menu links boven, de foto's vanuit het paneel met thumbnails daaronder. Navigeren op een pagina kan op drie manieren: via de thumbnails, het toetsenbord of met de knoppen die onder de foto staan.
Albumpagina's kunnen 'clean' worden bekeken en in een al of niet doorlopende slideshow. Kiezen voor een andere modus kan met de knoppen aan de linkerbovenkant van het fotovenster.
Voor het bouwen en up-to-date houden van deze site heb ik Dreamweaver gebruikt. Dit programma bood (lees de 'update' hieronder) o.m. het 'Spry framework voor Ajax'. Spry combineert JS en XML zodanig dat het mogelijk is webpagina's dynamisch aan te passen. Alle relevante gegevens voor nagenoeg alles in album weergave -elke foto en bijbehorende teksten- staan in een xml computerbestand. Praktisch gezegd wordt met één muisclick op de thumbnail de foto mèt alle gekoppelde informatie op het beeldscherm aangepast, zonder dat de pagina ververst.
Spry is ideaal voor webdesigners met niet veel meer dan basiskennis van html, javascript en xml en mede dankzij Spry kon ik deze site bouwen. Deze info wordt met vrij eenvoudige Spry-commando's opgehaald en op het scherm gezet.
Update medio 2012. Adobe heeft besloten Spry niet langer te ontwikkelen en ondersteunen! Een zeer bedroevende zaak die tot een (uiteraard zinloze) storm van protest heeft geleid op het internet. Ik ben ook BOOS, want dàt is o.a. waarom ik destijds een (dure) licentie kocht voor Dreamweaver! Winst maken en aandeelhouders zijn blijkbaar het belangrijkst en Spry past daar kennelijk niet in. Alles is geparkeerd op een 'sharing'site met de naam 'github.com'. Door de honger naar geld bij Adobe, kreeg je de laatste updates na CS6 alleen nog middels een abonnement om in de 'Creative cloud' te werken voor 'slechts' € 61,50 per maand (anno 2012). En het was ook al zo dat als je niet elk jaar een (dure) ugrade kocht, mocht je voor de volgende weer de volle mep betalen!
Hier zijn wat links voor meer informatie over Spry en diverse voorbeelden (ik heb de link naar Dreamweaver weggehaald, dat kan ik niet langer aanbevelen -:(Al in zijn jeugd is Dick een groot natuurliefhebber met een voorliefde voor vogels. Hij wil daarom een loopbaan in natuurbeheer of -behoud, maar moet eerst zijn dienstplicht vervullen. Als dan blijkt dat hij in aanleg geschikt is om mililtair vlieger te worden volgt Dick die weg en krijgt in 1973 zijn groot militair vliegbrevet opgespeld.
Er volgt een dynamische carrière bij de Koninklijke Luchtmacht. Diverse leidinggevende en staffuncties worden bekleed; zo is Dick o.a. commandant van de vliegbasis Gilze-Rijen. Bij zijn dienstverlating in 2005 is zijn eindrang Commodore, in zijn vliegerlogboek staan dan meer dan 4000 vlieguren op straaljagers en helikopters.
Zijn liefde voor de natuur is altijd gebleven en hij onwikkelt een tweede passie: fotografie. Als tiener koopt hij al zijn eerste camera, aan Olympus Trip 35, niet lang daarna zijn eerste spiegelreflex, een Nikkormat. Hij blijft merkvast en fotografeert nog steeds met een Nikon.
[Bekijk zijn uitrusting in de betreffende sectie.] Door de jaren heen reist èn fotografeert Dick veel, waarbij zijn liefde voor de natuur goed tot uitdrukking komt.
In 2001 is hij mede-oprichter en langdurig voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Natuurfotografen afdeling West (VNF-W). In 2014 is hij daar benoemd tot ere-lid. Hij is verder lid van de Vogelwerkgroep Meijendel en van de Cape Bird Club en draagt zo bij aan (broed)vogelinventarisaties. Voor de VWG-Meijendel is hij bovendien webmaster van de site van de werkgroep. Zo besteedt hij veel tijd aan beide passies en zijn fotowerk staat op deze site.
Enkele fotografen wiens werk hij bewondert zijn Ansel Adams, Eliot Porter, David Meunch en Frans Lanting. Favorite vogelfotografen zijn Arthur Morris en Albert Froneman.
Dick via e-mail: | |
Telefoon NL: | +31 58 843 5575 [vast] +31 638 1558 78 [mobiel] |
Telefoon ZA: | +27 21 423 2546 [vast] +27 71 385 3905 [mobiel] |
Afdrukken. Alle foto's op deze site zijn te koop. Formaat, al of niet inlijsten, verzending etc, prijsopgave op aanvraag. Neem bij interesse s.v.p. contact op via e-mail of telefonisch.
Exposities. Desgewenst kunnen in overleg exposities van de foto's op deze site worden verzorgd. Prijsopgave is afhankelijk van aantal en maat van de te hangen foto's en de duur van de expositie.
Werk van mij heeft inmiddels in verschillende exposities gehangen. Tot de herfst van 2010 hing een uitgebreide vogelexpositie in het Militaire Luchtvaart Museum. Click hier voor een impressie.
'Dia'presentaties. Ik geef graag presentaties (met beamer) van mijn werk, heb dat al menigmaal gedaan. Bij belangstelling graag contact opnemen om de details te bespreken. Kosten zijn vooral afhankelijk van te maken reiskosten en eventueel huur van een geschikte beamer.
Natuurfotografie maakt al zo'n veertig jaar deel uit van mijn leven, de resultaten vindt u op deze site. Ik wil die ervaring graag delen en desgewenst kan ik presentaties verzorgen over een scala aan onderwerpen; alles in overleg. Een presentatie die ik een paar jaar geleden gaf aan bezoekers van de Habari Travel klantendag kunt u als pdf inkijken: Op safari met Habari. N.B. Deze pdf is zònder de ondersteunende foto's.
Digitale beeldbewerking. Ik gebruik Adobe's Photoshop al ruim tien jaar, sinds versie 5.5. Ik zou de ervaring in fotobewerking die ik in de loop van die jaren heb opgedaan aan anderen willen overdragen. Bij voorkeur niet klassikaal maar aan één of twee personen.
Digital Asset Management (DAM). Sinds de intrede van de digitale fotografie is verlies van beelden door bijv. een computercrash een bedreiging voor uw foto's. Kwijt is dan echt kwijt! Al jaren hanteer ik een betrouwbaar systeem in mijn digitale workflow, deels gebaseerd op de boeken van Peter Krogh. Ik kan daar een presentatie over gegeven die ook on-line is in te zien. Die presentatie duurt ongeveer 1,5u.
Prijsopgave op aanvraag en afhankelijk van wensen en behoefte.
Contact s.v.p. via e-mail of telefonisch.
Menig verschoten en/of beschadigde foto heb ik succesvol weten te restaureren tot een acceptabele kwaliteit. Ik zou mogelijk ook iets voor u kunnen betekenen.
Prijsopgave op aanvraag en afhankelijk van de te verrichten arbeid als gevolg van de beschadiging e.d..
N.B. reparatie/herstel is uiteraard niet altijd (geheel) mogelijk!
Neem s.v.p. contact op via e-mail of telefonisch.
Allerlei links naar nuttige sites met een relatie naar natuur, milieu en fotografie.
Adobe hangt Spry aan de wilgen!